16e Heller & Heller Triathlon Klazienaveen 2023

Laatste instructies

Aanstaande zaterdag/zondag is het weer zover: De 16e Heller & Heller Triathlon Klazienaveen gaat van start met ruim 200 deelnemers. 75 op de 1/3 afstand, 50 op de OD en 60 op de sprint. Ook nemen een 15-tal estafette teams deel aan de verschillende series.

De laatst gemeten watertemperatuur is 21,1 graden (gemeten op 7 juli om 21:00 uur). Houd onze website en Facebook pagina in de gaten voor de actuele watertemperaturen.

Hieronder vind je een aantal belangrijke tips/opmerkingen. Lees die even goed door.

 

Inhoud nieuwsbrief:

  • Melden bij de inschrijftent
  • De triathlon in het kort
  • Starttijden
  • Stayeren en de Penaltybox
  • Routes

Melden in de inschrijftent

Voorafgaand aan de wedstrijd dienen alle deelnemers zich te melden in de inschrijftent bij de wisselzone om hun wedstrijdbescheiden te halen. Het afhalen van de startnummers kan op zaterdag 8 juli vanaf 7.30 bij de inschrijftent. Zondag 9 juli is de inschrijftent geopend vanaf 8.00 tot 15.00 uur. Hier krijg je een envelop met daarin je nummer, sticker voor op de fiets en helm en de huurchip met bandje. Er zijn tenten aanwezig waar je je kunt omkleden en op het terrein zijn ook een aantal douches aanwezig.

De wisselzone is bij de sluis op het bedrijvenpark A37.

 

De triathlon in het kort

Meld je met je fiets in de wisselzone. Je fiets, je helm, de sticker (aan je fiets) en je nummer worden hier gecontroleerd. Helm s.v.p. van te voren opzetten. In de wisselzone zijn genummerde plaatsen. Bekijk de plattegrond voor de situatie in de wisselzone. Een kopie hangt ook in de wisselzone. Bestudeer dit goed.

LET OP: er mogen geen kledingtassen bij de fietsen geplaatst worden. Die kunnen in de tent in de wisselzone worden opgeslagen.

Zwemstart

De zwemstart is bij de sluis voor de 1/3 en OD afstand. De start van de sprint afstand is bij de bootinlaat. Let op je zult hier 750 meter naar toe moeten lopen. Zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Je zwemt 750 meter heen en 750 meter terug. De sprint afstand zwemt in 1 rechte lijn (750 meter) naar de wisselzone. Je zwemt in een relatief smal kanaal. De eerste 100 meter kunnen behoorlijk chaotisch zijn. Zoek daarom de plek waar je hoort. Ga als langzame zwemmer NIET vooraan starten. De laatst gemeten watertemperatuur is 21,1 graden op 1 meter diepte. Houd onze website of Facebook pagina in de gaten voor de actuele watertemperatuur. De briefing is 5 minuten voor elke zwemstart, zorg dat je op tijd bent.

Na het zwemmen

Na het zwemmen loop je via het tapijt naar de wisselzone. Voor het fietsen verlaten alle deelnemers de wisselzone via de uitgang in de hoek van het wisselzone terrein. Na het fietsen komen de deelnemers via de andere kant weer binnen. Houd altijd rechts in de wisselzone. Zet de fiets op je eigen plaats. Voor het lopen verlaat je de wisselzone via de loop-uitgang. Bestudeer vooraf de plattegrond van de wisselzone goed of laat je informeren door de vrijwilligers in de wisselzone.

Estafette

Estafette teams staan in het wisselvak. De chip is het estafettestokje. Ieder team krijgt een huurchip, ook als je een eigen chip hebt. De zwemmer geeft de chip aan de fietser. Na het fietsen eerst de fiets wegzetten en daarna pas de chip in het wisselvak wisselen met de loper. De fietser en loper hebben beide al een nummer, die hoeft niet doorgegeven te worden. Trio’s mogen na pech (bijv. bij het uitvallen tijdens het fietsen) als laatste en buiten competitie hun race vervolgen. Dit moet wel gemeld worden bij de organisatie. Ook hier geldt: bestudeer de kaart van de wisselzone goed of laat je informeren door de vrijwilligers.

Aantal ronden

Fietsen: 1/3 = 12 ronden, OD=8 ronden; Sprint = 4 ronde.
Lopen: 1/3 = 6 ronden, OD = 4 ronden; Sprint = 2 ronde.

 

Starttijden

8 juli, 10:15 uur Gabinova OD triathlon (1 serie)
8 juli, 09:30 uur FID derde (1/3) triathlon (1 serie)
9 juli, 16:00 uur EME sprint triathlon (1 serie)

 

Stayeren en de Penaltybox

In navolging van het ITU-wedstrijdreglement gaat er ook tijdens de Triathlon Klazienaveen worden gewerkt met de strafbox tijdens het fietsen. Atleten die betrapt worden op stayeren of andere overtredingen moeten hier hun straf uitzitten. Lees onderstaande goed door voordat je aan de wedstrijd begint. We zien jullie allemaal graag finishen. De penaltybox is geplaatst voor in “de Dragon” ca 300 meter voor de wisselzone.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Als een atleet betrapt wordt op stayeren, dan wordt een blauwe kaart getoond, voor andere overtredingen een gele kaart. Hij of zij moet zich dan in de eerstvolgende strafbox (die langs het fietsparcours, vlakbij de wisselzone, is opgesteld) melden om een tijdstraf uit te zitten. De atleet is zelf verantwoordelijk om aan de betreffende official in de strafbox te melden hoeveel kaarten hij heeft gehad én van welke kleur. Een gele kaart (voor blokkeren) levert een andere tijdstraf op dan een blauwe kaart (voor stayeren).

De tijdstraf voor stayeren varieert met de afstand: 1 minuut op de achtste/sprint, 2 minuten op de OD en 5 minuten op de derde. De tijdstraffen voor andere overtredingen, zoals o.a. blokkeren, bedragen 10 seconden op de achtste/sprint, 15 seconden op de OD en 30 seconden op de derde. Tijdens het uitzitten van de tijdstraf mag een atleet niets doen. Niet aan de fiets of uitrusting zitten, eten of drinken of een sanitaire stop plegen.

Vergeet een atleet zich te melden in de strafbox? Dan wordt de niet-uitgezeten tijdstraf direct omgezet in een diskwalificatie. 

 

Downloaden routes

Via onderstaande links kunnen de parcoursen worden bekeken of gedownload:
Parcoursen inzien op onze website: https://www.triathlonklazienaveen.nl/deelnemers/triathlon/parcoursen-triathlon/
Of… Dowload hier de parcoursen in PDF formaat

 

Tot ziens op 8 en 9 juli… en heel veel succes. Geniet van het moment, de natuur, het water, het publiek… én het feit dat je gezond bent en aan triathlon kunt doen.