Interview met vrijwilliger Ciska van Huizen

Ciska van Huizen, 57 jaar, directeur van FID uitzendbureau, is getrouwd met Iedo en heeft drie kinderen, Dick (27), Kiki (26) en Matthijs (23). Geboren en getogen in Den Haag, maar in 1984 voor het werk van Iedo verhuisd naar Emmen, waar ze nog steeds met veel plezier wonen.

Je helpt ieder jaar mee als vrijwilliger bij de triathlon, hoe ben je hier zo ingerold en wat is jouw motivatie om te helpen?
Binnen ons bedrijf zijn veel mensen enthousiast met sport bezig. De eerste keer dat de triathlon werd georganiseerd hebben direct diverse trio teams van collega’s zich opgegeven. Naast het enthousiasme voor de sport werd ik die dag gegrepen door het enthousiasme van de organisatie en het publiek. Ik vond het fantastisch wat er was neergezet en hoe de vele vrijwilligers zich inzetten om de triathlon tot een succes te maken. Naast een bijdrage in de sponsering van FID wil ik daar graag ook een persoonlijke bijdrage aan leveren.

Wat doe je precies op de triathlondag?
Het leek me heel leuk om voorfietser te zijn. Dan fiets je met de eerste loper van een bepaalde categorie mee. Je doet dit met een groep, want per categorie heb je een voorfietser nodig voor de mannen, vrouwen en de trio’s. Op een gegeven moment werd gevraagd of ik het voorfietsen wilde organiseren. Dat heb ik vele jaren gedaan. Met mijn zoons, hun vrienden en collega’s was er een vaste groep van voorfietsers. Het is best wel spannend. Op een gegeven moment komen de diverse afstanden door elkaar binnen en moet je goed kijken wie de eerste loper is. In de loop van de jaren zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd om het onderscheid beter te maken. Door per afstand verschillende kleuren aan te brengen op de startnummers en een ander serienummers te geven aan de mannen en de vrouwen. Vorig jaar heb ik het stokje overgedragen aan een voetbalteam. Mijn zoons en hun vrienden waren klaar met studeren en uitgevlogen en stopten ermee. Natuurlijk ben ik wel nog even gaan kijken hoe het ging. Deze mannen hebben het fantastisch gedaan. Zij vonden het ook zo leuk, dat ze zich direct weer voor dit jaar beschikbaar hebben gesteld.

Wat vind je het leuke aan het helpen bij de triathlon?
Langs de hele looproute zitten en staan mensen om de atleten aan te moedigen. Als voorfietser heb je een bordje op je fiets, waardoor de mensen kunnen zien dat dit de eerste atleet is in die categorie. Deze ontvangt veel applaus en aanmoediging, waardoor je jezelf ook een kampioen gaat voelen. Het leuke is dat zowel de vrijwilligers als het publiek heel enthousiast en betrokken zijn. Het maakt je trots dat je een bijdrage kan leveren aan het succes van dit evenement.

Als je al op verschillende plekken hebt geholpen, wat vond je dan het leukst om te doen?
Vorig jaar heb ik geholpen bij het startpunt, waar de zwemmers het water in gaan. Het leuke hiervan is dat je wat meer contact hebt met de atleten, die een beetje nerveus staan te wachten tot ze het water in mogen. Toen ik de voorfietsers deed, had ik geen tijd om bij het zwemmen te kijken. Het is een grandioos gezicht om van bovenaf de zwemmers in het kanaal te zien. Als je klaar bent bij de zwemmers, heb je tijd om de rest van de triathlon te bekijken. Je ziet dan wel minder van het parcours.

Doen er ook altijd veel bekenden van je mee tijdens de triathlon?
Ik ken Renate Post, de beste vrouwelijke triathleet uit Klazienaveen. Verder ken ik niet zoveel deelnemers van de triathlon. Je komt wel veel bekenden tegen rondom het parcours.

Heb je zelf ook wel eens meegedaan of er over gedacht om mee te doen?
Het eerste jaar heb ik meegedaan als loper van een trio van de 1/8e. We waren alle drie niet echte sporters. We hadden wel wat aan voorbereiding gedaan, maar het wel onderschat als wedstrijd. Ik was dan ook de allerlaatste die binnen kwam. Het publiek was al grotendeels weg en ze waren al zo’n beetje de finish aan het opruimen. Dat was geen succes. Ik wilde niet meer meedoen als deelnemer, maar was wel heel enthousiast over het evenement. Daarom heb ik mij aangemeld als vrijwilliger.

De organisatie heeft ieder jaar een tekort aan vrijwilligers. Heb jij nog tips om andere mensen over de streep te trekken om zich ook aan te melden als vrijwilliger?
Het is bewezen dat als je vrijwilligers werk doet, je niet alleen de organisatie een plezier doet, maar dat je daar zelf ook heel blij van wordt. De organisatie zorgt goed voor de vrijwilligers. Je krijgt een lunchpakket, er wordt dit jaar een feestavond georganiseerd (bij voldoende deelname) om je te bedanken en je krijgt ook nog eens een leuk presentje. Het is ook gezellig om als groep mee te doen, de voorpret die we hadden met ons team voorfietsers was al leuk. We keken er ieder jaar naar uit. Dat zag ik ook bij het voetbalteam gebeuren, samen iets neerzetten en van betekenis zijn voor de organisatie. Goed voor de teamgeest en lol hebben met elkaar.

De triathlon stimuleert ook de jeugd om te gaan sporten, door ’s morgens een jeugd- en kindertriathlon te organiseren. Alleen daarom al is het een belangrijk en goed evenement, wat iedereen een warm hart toe kan dragen. En dat de triathlon in Klazienaveen wordt georganiseerd is goed voor Klazienaveen. Het trekt veel publiek, waarvan de middenstand kan profiteren. Tevens een promotie voor al het moois wat Klazienaveen te bieden heeft. Ook de gemeente en provincie hebben warme belangstelling voor het evenement en zijn trots dat de triathlon zo succesvol in deze regio wordt gehouden. Hierdoor ontstaat bereidheid vanuit deze overheden om geld te investeren in zaken die de regio ten goede komt, waarvan alle inwoners kunnen meeprofiteren. Mede mogelijk gemaakt door alle vrijwilligers die hun bijdrage hebben geleverd aan dit succes.

Tot slot, de Nederlandse Triathlonbond (NTB) houdt toezicht op een goede organisatie van de triathlon. Daarbij komen vele zaken kijken, het parcours moet goedgekeurd zijn, de veiligheid van de sporters en het publiek moet geborgd zijn en de wedstrijd moet conform bepaalde regels verlopen. Ieder jaar weer spannend voor de organisatoren. Verbeterpunten zijn er altijd, echter al jaren lang krijgt deze triathlon grote complimenten van de NTB. Zouden ze een cijfer geven, dan zou de triathlon Klazienaveen een 9 scoren! Als vrijwilliger kan je toch alleen maar heel trots zijn dat je daar aan hebt mogen bijdragen.

Ik kan het iedereen aanbevelen: wordt vrijwilliger, alleen, met een vriendengroep of sportteam. Goed voor de triathlon, goed voor Klazienaveen, goed voor jezelf en vooral heel leuk om te doen.

Wij bedanken Ciska voor haar jarenlange inzet tijdens de triathlon en hopen dat we nog lang van haar motiverende hulp mogen genieten.

Wil je ook helpen als vrijwilliger bij de triathlon? Mail dan naar vrijwilligers@triathlonklazienaveen.nl