Interview Sven Strijk

Sven Strijk, 29 jaar, wonende in Bodegraven. De afgelopen jaren lag de focus meer op de olympische en sprint afstanden, maar dit seizoen is meer gericht op de halve afstand en dan kan de triathlon Klazienaveen natuurlijk niet in het lijstje ontbreken.

Wanneer ben je begonnen met het beoefenen van de triathlonsport en wie/wat heeft je daartoe gebracht?
Rond mijn 12e jaar ben ik begonnen met triathlon. De eerste jaren was meer wedstrijdzwemmen en hardlopen dan triathlon, maar elk jaar kwamen er meer triathlons bij en werden de wedstrijden ook groter en stroomde ik van regionale wedstrijden door naar nationale en internationalen wedstrijden.

Je hebt in 2015 en 2016 aan het NK halve triathlon meegedaan in Klazienaveen. In 2015 ben je niet gefinisht, maar in 2016 haalde je heel knap een vierde plek. Wat zijn jouw herinneringen aan deze triathlons?
De triathlon van 2015 moest ik vervroegd staken wegens rugklachten. In 2016 ging de wedstrijd wel goed maar was mijn niveau op een halve triathlon nog niet goed genoeg om mee te draaien met het podium. Maar het parcours bevalt me goed. De omgeving waarin je fiets komt redelijk overeen met de omgeving waarin ik thuis train en dat ligt me goed. Ook vind ik het loopparcours mooi uitgezet met veel afwisseling tussen de woonwijken en het park waardoor de 21km niet zo lang lijkt

Je hebt je nu ook weer ingeschreven voor de 11e Plus Fischer Triathlon. Je doet mee aan de halve triathlon. Is dit je favoriete afstand?
De snelheid van een sprint of OD is nog altijd mooi, maar ik begin me wel steeds beter te voelen op de halve triathlon, dus langzaam aan wordt het hopelijk wel mijn favoriete afstand.

Je kiest nu voor het derde jaar op rij voor de triathlon Klazienaveen, is hiervoor een speciale reden?
Het is een mooie wedstrijd in een mooie omgeving met afgelopen jaren ook een sterk startveld, dus daar hoop ik dit jaar ook weer op.

Wat is jouw favoriete onderdeel van de triathlon?
Het fietsen ligt me goed, dus dat is in een wedstrijd mijn favoriete onderdeel. Maar voor het trainen loop ik liever. Met het lopen kan je alle kanten op, je hebt in principe alleen een paar schoenen nodig.

Hoeveel uur moet je trainen om met de top mee te kunnen?
Als je echt met de top mee wilt draaien moet je eigenlijk Full-prof zijn. Maar dat is financieel heel lastig. Ik probeer met een part-time baan als product ontwikkelaar een zo hoog mogelijk niveau te halen, om zo mee te kunnen draaien op nationaal niveau. Het aantal uren verschilt heel erg. Soms maak ik trainingsweken van 15 uur en soms loopt het op tot 25. Dat hangt een beetje af van de periode in het seizoen.

Wat was jouw grootste prestatie? Van afgelopen seizoen:

  • 4e NK OD triathlon
  • 5e NK Halve triathlon
  • 6e XL triathlon Gerardmer
  • 1e triathlon Oud-Gastel

Heb jij nog doelen die je wilt bereiken als triathleet?
Nederlands kampioen triathlon worden, want in al die jaren dat ik triathlon doe heb ik die ene plek nog niet bereikt.

Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?
Dat is te ver weg! Ik heb vaak al moeite genoeg om over de dag van morgen na te denken 😉

Wij wensen Sven veel succes met de voorbereiding en zien hem terug op 16 juli bij de triathlon!